Door Flip de Haan – 11 maart 2022
In Nederland gebruiken we super schoon drinkwater om de WC mee door te spoelen. Na een aantal jaren werk in Afrika waren we daar ons erg van bewust. Daar is schoon drinkwater iets wat niet altijd beschikbaar is en wat je soms van ver moet halen. Toen we dus terug in Amersfoort, waren gingen we zeer bewust om met dat schone drinkwater.
We vingen spoelwater op en ook het water dat wegstroomt voor de douche warm is. Dat stond dan in een emmer naast de toiletpot om mee door te spoelen. Dat kon beter. We wilden regenwater gebruiken voor het toilet. Na wat puzzelen lukte dat.
De regenton staat nu op een verhoging buiten naast de regenpijp, zodat er wat waterdruk ontstaat om de stortbak vol te laten lopen. Dat duurt wel iets langer, maar goed. De regenton heeft een automatische vuller en staat op een zuiltje van gestapelde stenen. De regenton is al bij een heel klein beetje regen vol, maar 200 liter is genoeg voor niet meer dan ongeveer 20 volledige spoelingen. Als de ton leeg is moet er dus weer terug naar de gewone waterleiding kunnen worden geschakeld. Daarvoor kocht ik een drieweg kraan die ook op schepen wordt gebruikt. Het systeem werkt al jaren goed en ik maak uit de waterrekening op dat we zo’n 5 m3water besparen.
Dat is dus regenwater dat niet zomaar afstroomt, maar eerst nog een schone taak vervult voor het in het riool verdwijnt.
In Belgie, waar regenwateropvang gangbaarder is, is een dergelijke constructie bij wet verboden. Er mag geen verbinding zijn tussen het drinkwaternet en de regenwateraanvoer. En met een goede reden: Voor je het weet contamineer je het leidingwater van de hele buurt. Als de druk op de waterleiding weg valt bij bijvoorbeeld een lek pomp je regenwater terug in de drinkwaterleiding.
Kijk even op https://www.vmm.be/waterloket/gezond-water/regenwater-veilig-gebruiken voor een veilige opzet van je regenwaterinstallatie.
Reactie van Flip de Haan, de bedenker/maker van de getoonde oplossing: Bedankt voor je reactie. De Belgische site gaf me veel informatie. Daar zijn ze een stuk verder als hier. Waarschijnlijk voldoet mijn installatie formeel niet aan de eisen en hij wordt aangepast. Met gezondheid moet je geen risico nemen. De aansluiting kan direct op de regenton en als de ton leeg is bijvullen via een andere slang.
Ik ben op zoek geweest naar een eenvoudige en goedkope oplossing. Dit heb ik zelf bedacht en gemaakt. Volgens mij is dat gelukt en ik ben van mening dat je kritiek, om in de sfeer te blijven, een beetje zoeken naar spijkers op laag water is. Ik gebruik nu 72 jaar water en ik kan me geen volledige drukuitval in het waternet herinneren. Vaak zal het dus niet voorkomen. Het drukverschil tussen mijn regenton en het waternet is zo groot dat de kans dat er water in het net komt wel heel klein is. Bovendien is de open verbinding tussen het waternet en mijn systeempje maar een fractie van een seconde, tijdens het omschakelen met de driewegkraan.
Nogmaals bedankt voor je reactie. Ik heb veel geleerd van je informatie. Mijn systeem is binnenkort aangepast.
Flip
Wat te doen bij strenge vorst? Ik moet mijn regenton dan laten leeglopen, om te voorkomen dat de ton stukvriest.